PESNIČKO VEČE SA ANJOM ZAG GOLOB
Slovenačka pesnikinja Anja Zag Golob biće gošća Beograda i Novog Sada povodom objavljivanja zbirke pesama “Izdržaj u zgibu” na srpskom jeziku u izdanju Kontrast izdavaštva.
“U trideset jednoj pesmi “Izdržaja u zgibu”, poligon života iskazivan je tihim, intimističko-refleksivnim ili bogatim i dinamičnim prizorima, neretko slikama iz sveta popularne kulture, nauke i visoke književnosti, i po pravilu slojevito, tako da se iza naizgled jasnih i fiksnih motivskih predstava ukazuju ambivalentniji i kompleksniji platoi ideja. Duhovita i ironična, suptilna i nežna ili oštra i gorka, ova poezija jeste poezija otkrivanja i variranja ‘lepote koja dolazi odozdo’. Negde u podnožju zamišljene vertikale stoji pouzdanje u transformativni potencijal poetskog jezika.” – urednica izdanja Jelena Nidžović
Zbirka pesama “Izdržaj u zgibu” je deo izdavačkog poduhvata Kontrast izdavaštva pod nazivom “Govorite li ženski?”, koji obuhvata sedam knjiga na sedam različitih jezika koje su pisale žene. Izdavanje knjige podržao je Program Kreativna Evropa.
Anja Zag Golob je do sada objavila četiri zbirke poezije na slovenačkom, i jednu na nemačkom jeziku, u saradnji sa slikarom Nikolajem Vogelom. Njena poezija je dva puta nagrađena slovenačkom godišnjom pesničkom nagradom “Jenko”, 2014. i 2016. godine. Takođe se bavi prevodilačkim radom. Osnivačica je i glavna urednica u Izdavačkoj kući VigeVageKnjige.
Publika će imati prilike da uživa u svojevrsnom poetskom performansu u kojem će Anja čitati, tačnije izvoditi svoju poeziju. Sa pesnikinjom će razgovarati urednica Kontrastovog izdanja Jelena Nidžović i prevoditeljka zbirke na srpski jezik Ana Ristović.
Pesničko veče biće održano u sredu, 28. septembra u 19 časova u Kulturnom centru Grad (Ulica Braće Krsmanović 4) u Beogradu i četvrtak, 29. septembra u 19 časova u Bulevar books knjižari u Novom Sadu.

September 28 @ 19:00
19:00 — 20:30 (1h 30′)

Did you like this? Share it!