Fish in Oil
Fish in Oil postoji otkako se Bratislav Braca Radovanović, lider i kompozitor grupe organizovano bavi muzikom. Početci sežu u devedesete godine prošlog veka gde on sa muzičkim istomišljenicima u Prištini, u kojoj tada živi, čini prve muzičke korake prvo svirajući tuđe, a zatim sve češće i svoje rane kompozicije. Od samog početka krštena Fish in Oil, grupa je delila sudbinu svog osnivača i burnih okolnosti kroz koje je prolazio do selidbe u Beograd 1999. Glavnina tadašnje postave se s Bracom obrela u Beogradu i po inicijalnom snalaženju u novoj sredini nastavila da radi, sada već uveliko i isključivo autorsku muziku.
2006. im se na snimanju kao gost pridružuje Dušan Petrović na saksofonu i ubrzo potom postaje stalni član. U tom periodu grupa prolazi kroz razne personalne promene, uvek u potrazi za ljudima spremnim za avanturu koju donosi sada već sasvim definisan, mada i izuzetno raznovrstan kompozitorski izraz Brace Radovanovića.
Aktuelnu postavu ustanovljenu 2010. čine Bratislav Radovanović / gitare; Dušan Petrović / saksofoni, flauta; Branislav Radojković / kontrabas, el. bas gitara; Fedja Franklin / bubnjevi; Veljko Nikolić Papa Nik / udaraljke.
Fish in Oil je snimio i objavio četiri studijska albuma:
Poluostrvo (SKC Kragujevac, 2012)
Drnch (Mascom, 2013)
Tri Ključa (Metropolis Jazz, 2016) – dupli CD
Sve će biti u najboljem redu (Metropolis Jazz, 2018)
Pored većine nacionalnih jazz festivala (BJF, Nishville, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac da nabrojim samo najveće), učestvovali i na prestižnim regionalnim jazz festivalima – Sarajevo Jazz Festival, Ljubljana Jazz Festival, Garana, Temišvar, Balaton, Cerkno, Cetinje, Podgorica, Kotor, Prilep… kao i na Jazzy Colours festivalu u Parizu.
Pošto Fish in Oil ne svira striktno jazz pojavljuje se i na Etno (Balaton), Street food (Temišvar, Kluž-Napoka), gradskim letnjim (Zagreb, Šabac, Kragujevac) i raznim drugim festivalima… a pored festivalskih nastupa tu su i nebrojeni klupski nastupi u zemlji i inostranstvu, te za sada samo jedna evropska turneja: Prag-Minhen-Pariz-Beč-Ljubljana-Rijeka…
Od značajih domaćih i stranih imena nastupali i snimali sa Marc Ribot-om, Bojanom Zulfikarpašićem, Matijom Dedićem, Džijan Eminom i Georgijem Šareskim, Vasilom Hadžimanovim, Jelenom Popržan, Irinom Karamarković, Milošem Nikolićem, Lukom Ignjatovićem, Vojnom Dizdarem i mnogim drugima…

April 20 @ 20:00
20:00 — 23:15 (3h 15′)

Did you like this? Share it!