Evropska levica nakon izbora u Francuskoj
O perspektivama evropske i regionalne levice razgovaraće:
Igor Štiks, pisac i politički teoretičar
Ivica Mladenović, sociolog i urednik srpskog izdanja Le monde Diplomatique
Aleksandra Lakić, Politička platforma Solidarnost
Razgovor će voditi Vladimir Simović, Politička platforma Solidarnost
Završeni su izbori u Francuskoj. Ujedinjavanje levice u jednu kolonu oko Žan-Luka Melanšona i njegove Nepokorene Francuske, ponovo je probudilo nadu da progresivne snage u Evropi mogu ostvariti pobedu. Objedinjavajući radikalnu levicu, socijaldemokrate i zelene, Melanšon je napravio front koji je postao ozbiljna pretnja Emanuelu Makronu.
Ovo nije prvi put da se u prethodnim godinama pojavi nada. Nakon decenija defanzive, levica je u Evropi krenula uzlaznom putanjom neposredno posle krize koja je 2008. godine pogodila najveći deo kapitalističkih ekonomija. Pokreti sa ulica koji su se borili za interese osiromašenih i obespravljenih ljudi, izloženih merama štednje, doveli su do rasta progresivnih pokreta i velike popularnosti levih partija širom Evrope.
Od Sirize u Grčkoj, preko Podemosa u Španiji, do uspona Džeremo Korbina u Britaniji, talas nade se rapidno širio. Na prostoru bivše Jugoslavije dolazi do oživljavanja levice po prvi put posle kraja socijalizma. Od pokreta ka parlamentarnoj politici, levica se razvijala u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.
Usponi i padovi evropske levice postavljaju pred sebe pitanje kako dalje. Koje nedostatke je ova politička grupacija ispoljavala prethodnih godina i šta treba promeniti kako bi levica od nade postala politička realnost naših društava?
Link ka zvaničnom eventu: https://fb.me/e/1Xnvrg8mT

June 24 @ 17:00
17:00 — 18:30 (1h 30′)

Did you like this? Share it!